вівторок, 15 жовтня 2013 р.

і ось ми знову разом



                               І ось ми знову разом.
      На цьому занятті ми  слухали і обговорювали  аудиокнигу "Стив Джобс: Уроки лидерства."

       Ця аудіокнига дає всім рідкісну можливість зрозуміти і освоїти оригінальний стиль лідерства Джобса , завдяки якому Apple стала однією з найбільших компаній і змогла випускати продукти  що змінили наше життя. Стиль управління Стіва Джобса радикально відрізнявся від
моделей , прийнятих у великому бізнесі. На відміну від більшості корпоративних топ -менеджерів , Джобс ніколи не приймав рішення , грунтуючись на реакціях ринку , його ніколи не турбувало несхвалення аналітиків або інвесторів , він напрочуд точно розпізнавав по-справжньому талановитих фахівців і залучав їх до роботи у своїй компанії.
        У цій книзі надихаючі ідеї , цікаві факти та історії зустрічаються постійно.

            Сценарій засідання:
1.Поняття про лідерство. Теорії лідерства.
2. Стів Джобс - американський  підприємець і винахідник.
3. Секрети успіху одного з найбільших бізнесменів нашого часу.
4. Прослуховування  аудиокниги "Стив Джобс: Уроки лидерства."
5. Аналіз та обговорення 


Соціально-психологічна структура групи завершується висуненням лідера.

Лідерство – це соціально-психологічний процес в колективі чи групі, побудований на випливі особистого авторитету людини на поведінку їх членів .

Лідерство – стосунки домінування і підпорядкування, впливу і прямування в системі міжособистісних стосунків у групі.

Лідерство (англ. leader — провідник, ведучий, керівник) виявляється у вмінні пробудити у співробітників мрію, до якої вони прагнутимуть наблизитися, «вдихнути» в них необхідну для цього енергію.

В основі даного процесу лежить здатність лідерів притягувати до себе людей, несвідомо викликати почуття захоплення і любові.

Неві’дємною властивістю лідера є наявність наслідувача.

Лідерство – це питання сили впливу, що залежить від співвідношення особистих якостей лідера з якостями тих, на кого він хоче вплинути.

Теорії лідерства.

1. Одним із механізмів, що пояснює виникнення лідерства у груповому процесі, є теорія "соціального обміну" Дж.Хоманса. Згідно теорії, соціальні відносини – це постійний процес обміну, в якому залучені не лише матеріальні цінності, речі, а й емоції, почуття. У процесах обміну людина схильна вести розрахунки, основною метою яких є своєрідне "очікування винагороди". Це очікування як мотив поведінки здатне видозмінюватися від ситуації, але не зникає, залишаючись завжди домінуючою орієнтацією людини.

Виникнення лідерства – це результат своєрідного психологічного обміну цінностями між учасниками взаємодії. Цінності представлені в вигляді значущих особистісних якостей, вмінь, знань, досвіду і реалізуються у міжособистісних взаємодіях з користю як для окремих індивідів, так і для групи в цілому. Тут основна складова обміну – ключові компоненти статусу, репрезентовані авторитетом і визнанням. Ці компоненти поряд із соціальним схваленням, грішми, повагою розглядаються як основні винагороди і цінності в сучасному суспільстві. Оцінка внеску індивіда відбувається не лише на діадному рівні взаємодії, але й охоплює загально-груповий рівень. Чим значуща цінність внеску індивіда в загальні результати, тим вищий його груповий статус (визнання лідерства), який виступає як своєрідна винагорода зі сторони групи.

2. Теорія людських ролей (Р.Бейлс) розглядає ролі "професіонала" лідера, орієнтованого на вирішення ділових проблем, і "соціально-емоційного фахівця", який вирішує проблеми людських стосунків.

3.Харизматична концепція – лідерство послане окремими видатними особами як деяка благодать ("харизма"). Приклади таких лідерств як – Наполеон, Лінкольт, Уінстон Черчель. Харизма – це наділення особистості властивостями, що викликають поклоніння перед нею і беззаперечну віру в її можливості. Ось деякі характеристики харизматичних особистостей: показна зовнішність, добрі риторичні здібності, незалежність характеру, гідна і впевнена манера триматися. У реальному житті харизматичність лідера викликає добровільне визнання його винятковості, що зумовлює безперечне підкорення, наслідування його дій і поведінки в цілому.

4.Прибічники інтерактивної теорії вважають, що лідером може стати будь-яка людина, яка займає відповідне місце в системі міжособистісних стосунків. Питання про те, хто конкретно візьме на себе лідерство, має вирішуватися з урахуванням індивідуальних особливостей кандидата в лідери, особистісних характеристик інших членів групи, наявної ситуації і виконуваного завдання.

5.Синтетична (або комплексна) теорія розглядає лідерство як процес організації міжособистісних стосунків у групі, а лідер як суб’єкт управління цим процесом, причому сам феномен лідерства розглядається в контексті спільної групової діяльності.

6. До ситуативної теорії. Цей підхід є загальновизнаним. Він визначає лідерство як продукт ситуації. Вимогли ситуації диктують вибір адекватних засобів і прийомів поведінки, відповідної комбінації особистісних рис, здатних максимально враховувати можливі зміни 

Стівен Пол Джобс народився 24 лютого 1955 року в Сан - Франциско, штат Каліфорнія.
Юнацькі роки Стів провів у пошуках сенсу життя та просвітлення, він займався  Махариши йогою під час подорожей Індією. Певний час уживав наркотики, такі як марихуана, ЛСД та деякі інші психотропні речовини. Вдавався до постів та вегетаріанства.
Стів Джобс не був винахідником й конструктором першого персонального комп'ютера Apple, його створив Стів Возняк. Але Стів Джобс привів ідею ПК в життя. Якби Стів не доклав усієї своєї енергії задля комерціалізації проекту Apple I, він мав великі шанси провалитися.Стів Джобс став мільйонером до 25 років , коли виявився володарем стану в 256 мільйонів доларів . До кінця життя він був власником 5426000 акцій Apple загальною вартістю 2,1 мільярда доларів. Джобс також володів 138 мільйонами акцій Disney , які отримав в обмін на продаж студії Pixar , вартістю 4,4 млрд доларів. При цьому , займаючи посаду CEO Apple він отримував річну зарплату всього лише в 1 долар . Джобс жартував , що отримує 50 центів за появу на роботі і ще стільки ж - за свою ефективність  . Журнал Forbes в 2011 році оцінив чисті активи Стіва Джобса в 7 мільярдів доларів , помістивши його на 39 - е місце в рейтингу найбагатших американців .
У своїй роботі Джобс орієнтувався на знаменитий принцип, висунутий Аланом Кейем - «найкращий спосіб спрогнозувати майбутнє - винайти його». Джобс завжди прагнув позиціонувати Apple і продукти компанії на передньому плані індустрії інформаційних технологій, передбачаючи і встановлюючи тенденції, принаймні у сфері інновацій та стилю. Він сам сформулював це наприкінці своєї програмної промови на конференції Macworld Expo в січні 2007 року 


Немає коментарів:

Дописати коментар